ДОРИЛАРНИНГ ФАРМАЦЕВТИК ТАҲЛИЛИ - Тошбоев Феруз Низомиддинович; Анваров Тоҳир Ўткирович (TADQIQOTLAR, 2025)
Аннотация: Мазкур мақолада дориларнинг фармацевтик таҳлили ва унинг замонавий  фармацевтикадаги  аҳамияти  ҳақида  сўз  боради.  Фармацевтик таҳлилнинг  асосий  вазифалари  сифатида  дори  воситаларининг  сифати, хавфсизлиги ва самарадорлигини баҳолаш кўрсатиб ўтилган. Мақолада таҳлил жараёнининг  турлари,  босқичлари  ва  замонавий  технологиялар  билан  боғлиқ жиҳатлар  баён  этилган.  Шунингдек,  фармацевтик  таҳлилнинг  соғлиқни муҳофаза  қилиш,  терапевтик  самарадорликни  ошириш  ва  инновацияларни қўллаб-қувватлашдаги  роли  ёритилган.  Ҳозирги  даврдаги  илғор  таҳлил усуллари,  жумладан,  спектрофотометрия,  хроматография,  масс-спектрометрия ва  ядровий  магнит-резонанс  спектроскопияси  каби  замонавий технологияларнинг қўлланилиши таҳлил жараёнини аниқ ва самарали қилишга имкон  бераётгани  таъкидланган.  Ушбу  иш  фармацевтик  таҳлил  соҳасидаги тадқиқотчилар,  фармацевтлар  ва  дори  воситалари  ишлаб  чиқариш  соҳасига қизиқувчилар  учун  фойдали  бўлиши  мумкин.  Фармацевтик  таҳлил  –  бу  дори воситаларининг сифатини, таркибини ва ишлаб чиқариш жараёнига мослигини аниқлаш учун ўтказиладиган илмий тадқиқотлар мажмуасидир. Бу жараён дори воситалари  ишлаб  чиқарилишидан  бошлаб  истеъмолчига  етказилгунига  қадар ҳар бир босқичда муҳим аҳамиятга эга.