BOLALARDA TEMIR TANQISLIGINI KAMQONLIGI ASOSIDA KECHGAN O'TKIR ZOTILJAMIDA TEMIR TANQISLIGINI KORREKTSIYALASH MAQSADIDA AMPELOTERAPIYANI QO’LLASH - Jalilov Asliddin Xolmatovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya:  Biz  tekshirgan  bemorlarda  zotiljamni  davolashning  asosi  keng spektrli antibiotiklardan foydalanish edi. Antibiotikni birlamchi tanlash empirik tarzda amalga  oshirildi,  bu  kasallikning  kasalxonadan  tashqarida  yoki  kasalxonada  paydo bo'lishiga qaratilgan. Agar bakterial toksikoz belgilari (hatto minimal) bo'lsa, III avlod sefolosporinlari  buyurilgan.Muqobil  dorilarga  o'tishning  ko'rsatkichi  asoratli bo'lmagan va 72 soat davomida asoratlangan zotiljam bilan 36-48 soat ichida birlamchi tanlangan antibiotikni kiritishning klinik ta'siri yo'qligi edi.Antibiotiklarning dozalari va chastotasi bolalarda zotiljam bo'yicha uslubiy tavsiyaga muvofiq aniqlandi [2,4]. Asoratlanmagan zotiljam bilan (n=21), biz og'iz orqali antibiotiklarni buyurishni afzal ko'rdik,  kasallikning  og'irligi  bilan  parenteral  yuborishga  o'tdik  (n=5).Agar antibiotiklarni parenteral yuborish bilan terapiya boshlangan bo'lsa, tana haroratining pasayishi  va  bolaning  umumiy  ahvoli  yaxshilanganidan  so'ng,  ular  parenteral antibiotikni  og'iz  orqali  qabul  qilishga  o'tdilar.  Asoratlanmagan  zotiljam  uchun antibiotik  terapiyasining  davomiyligi  o'rtacha  4-5  kun,  asoratlangan  7-10  kun  edi. Antibiotik terapiyasi bilan bir qatorda, zotiljamni kompleks davolashda dori terapiyasi kiritilmagan: rejim, bolaning yoshiga mos keladigan to'liq ovqatlanish.