O’ZBEK ETNO PSIXALOGIYASIDA AMIR TEMUR TUZAYOTGAN BUYUK DAVLAT VA UNING XONLIKLAR BILAN MUHORABASINING TARIXIY AHAMIYATI - Qambarova Gulhayo Isroiljonovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Amir Temurning harbiy yurishlari tarixida Oltin O‘rda xonligi balan bo‘lgan muhorabalar alohida o‘rin egallaydi. Amir Temur kuchayib borayotgan Oltin O‘rda xonligi  o‘z  mamlakatiga  jiddiy  xavf  solishini  yaxshi  tushungan.  U  ochiqdan-ochiq xiyonat yo‘liga o‘tgan To‘xtamish bilan uch marotaba harbiy to‘qnashuvda bo‘lib, uni butunlay tor-mor etadi. Aslini olganda, Oltin O‘rda xonligini zabt etish uning rejasida yo‘q  edi.  Ammo  u  kelajakda  Oq  O‘rda  va    Oltin  O‘rda  birlashib  ketsa,  o‘rtaga chiqadigan  kuchli  davlat  o‘zi  uchun  nihoyatda  xavfli  bo‘lishini  yaxshi  anglardi. Shuning uchun mazkur hududda o‘ziga sadoqatli hukmdorni xon ko‘tarib, uni itoatda saqlash  vositasida  o‘z  mamlakatiga  shimoldan  bo‘ladigan  xavfni  bartaraf  etishni rejalashtirgandi.