NEFT VA GAZ QUDUQLARINI BURG`ULASHDA FOYDALANILADIGAN BURG`ULASH ERITMALARINING BURG`ULASH JARAYONIDAGI AHAMYATI. - Sultonova Dilnoza Suvonqulovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Burg‘ulash eritmalari neft va gaz quduqlarini burg‘ulash jarayonida muhim rol o‘ynaydi. Ushbu maqolada burg‘ulash eritmalarining kam yoritilgan jihatlari, jumladan, ularning dinamik bosimga ta’siri, burg‘ulash tezligini oshirishdagi roli, burg‘ulash asboblarini aşinishdan himoya qilish, yuqori harorat sharoitida barqarorligi va tabiiy gaz gidratlariga ta’siri haqida batafsil ma’lumot beriladi. Burg‘ulash jarayonida quduq devorlarining yemirilishini oldini olish uchun eritmalarning gidrostatik bosimni nazorat qilishdagi roli o‘rganiladi. Shuningdek, eritma tarkibiga qo‘shiladigan polimerlar, nanozarrachali qo‘shimchalar va termal barqaror moddalarning samaradorligi tahlil qilinadi. Innovatsion yondashuvlardan biri sifatida, burg‘ulash eritmalarining tarkibiy tuzilishini optimallashtirish orqali burg‘ulash tezligini oshirish va uskunalar aşinishini kamaytirish imkoniyatlari muhokama qilinadi. Bundan tashqari, yuqori haroratli va chuqur quduqlarda ishlatiladigan maxsus eritmalar haqida ham so‘z yuritiladi. Burg‘ulash eritmalarining tabiiy gaz gidratlari bilan o‘zaro ta’siri va gidrat stabilizatorlarining qo‘llanilishi quduq xavfsizligini ta’minlashda qanday yordam berishi bayon etiladi.