MAVZU: PSIXIK VA NERVOLOGIK KASALIKKA CHALINGAN BOLALARDA MAKTABGACHA VA UMUMIY OʻRTA TAʼLIMNI TASHKIL ETISH - Xolmamatova Iroda (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Psixik va nevrologik kasalliklarga chalingan bolalar uchun ta’limni tashkil etish jarayoni ularning individual ehtiyojlariga moslashtirilgan maxsus pedagogik yondashuvlarni talab etadi. Ushbu maqolada ushbu bolalar uchun maktabgacha va umumiy o‘rta ta’lim tizimini shakllantirishning ilmiy-metodik asoslari, ta’lim muassasalarida inkluziv va maxsus pedagogik metodlarni qo‘llash imkoniyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, bunday bolalar bilanishlashda psixologik- pedagogik qo‘llab-quvvatlash, maxsus moslashtirilgan dasturlar va interfaol ta’lim usullarining samaradorligi yuqori bo‘ladi. Shuningdek, o‘qituvchilarning malakasini oshirish va oilalar bilan hamkorlik qilish bolaning rivojlanishiga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi. Mazkur maqola maxsus ta’lim muassasalari, defektologlar, pedagoglar va ota- onalar uchun metodik tavsiyalarni o‘z ichiga oladi hamda ta’lim sifatini oshirishga qaratilgan innovatsion yondashuvlarni taklif etadi.