INKLYUZIV TA’LIMNING TIBBIY – PEDAGOGIK – IJTIMOIY MODELI. - Xolmatova Marjona Dilshod qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada inklyuziv ta’limning tibbiy ,pedagogik va ijtimoiy modellari batafsil yoritilgan.Tibbiy model maxsus ehtiyojga ega bolalarning jismoniy va psixologik rivojlanishini qoʻllab-quvvatlashga qaratilgan boʻlib ,reabilitatsiya , fizioterapiya va maxsus tibbiy xizmatlarni oʻz ichiga oladi.Pedagogik model esa ta’lim jarayonida individual yondashuvni joriy etish ,maxsus pedagoglarni tayyorlash va innovatsion texnologiyalarni qoʻllash orqali bolalarning bilim olish imkoniyatlarini kengaytiradi. Ijtimoiy model esa jamiyatda inklyuziya madaniyatini shakllantirish , ota-onalar bilan ishlash va maxsus ehtiyojga ega shaxslarning bandligini ta’minlashga asoslangan. Jahon tajribasi va Oʻzbekiston sharoitida ushbu modellarni joriy etish boʻyicha muhim jihatlar tahlil qilinib, taklif va tavsiyalar berilgan.