HUQUQ OILALARINING DAVLAT BOSHQARUVI VA SUD TIZIMIGA TA’SIRI - Abdibositov Abduqodir Abdurahmon o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada dunyodagi asosiy huquq oilalarining davlat boshqaruvi va sud tizimiga ta’siri tahlil qilinadi. Kontinental (romano-german), anglo- sakson, islom va hind-xitoy huquq oilalarining o‘ziga xos xususiyatlari, ularning davlat hokimiyatining tashkil etilishiga hamda sud tizimining shakllanishiga ta’siri ko‘rib chiqiladi. Maqolada kontinental huquq tizimining yozma qonunlarga asoslanganligi va sudlarning cheklangan vakolatlari tushuntiriladi. Anglo-sakson huquq tizimida esa sud pretsedentlarining roli va sud hokimiyatining mustaqilligi muhim omil sifatida qayd etiladi. Islom huquqining davlat boshqaruvi va sud tizimidagi diniy asoslari, shuningdek, hind-xitoy huquq tizimining an’anaviy tamoyillarga tayangan holda ishlashi yoritiladi.