RENESSАNS - MАXАMMАTKАRIMОV BОBURBEK BАHОDIRJОN о’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Аnnоtаtsiyа Ushbu maqola renesans davrda insoniyat tarixining inqilobiy-siyosiy boshqa davrlarga nisbatan ajralib turuvchi bosqichlaridan biri bo‘lib, Ushbu davrda ilm-fan, san’at, madaniyat va falsafa sohalarida global tarixdagi o’rni haqida ma’lumot beradi. Ushbu maqola Renesansning tarixiy kontekstida, uning ilmiy va madaniy inqiloblari, o‘sha davrda yuzaga kelgan yangi g‘oyalar va yangiliklar haqida tahliliy yondashuvni taklif etadi. Renesans nafaqat ilm-fan va san’atni, balki ijtimoiy tuzumni ham o‘zgartirdi. Bu yangi falsafiy oqimlar, gumanizm va inson tafakkurining qudratini e’tirof etish hamda inson huquqlarini ilgari surish kabi g‘oyalar Renesansning muhim ijtimoiy yutuqlaridan biri edi. Ushbu o‘zgarishlar natijasida, insoniyat tafakkuri yangi bosqichga o‘tdi va jamiyatda yangi erkinliklar, tenglik va adolat g‘oyalari rivojlanlantirdi. Maqolada Renesans davrining ilmiy va madaniy yutuqlari, shuningdek, bu yutuqlarni insoniyat taraqqiyotiga qo‘shgan hissasi va bugungi kunda ham davom etayotgan ta’siri yoritiladi. Maqola shuningdek, Renesansning zamonaviy ilm-fan, san’at va madaniyatga qanday ta’sir ko‘rsatganini va bu ta’sirning hozirgi kunda qanday davom etayotganini bildiradi.