VIZNTIYA IMPERIYASI (SHARQIY RIM IMERIYASI) - ERGASHEV BILOLDIN XUSANBOY o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqola Vizantiya imperiyasi tarixiy rivojlanishi, siyosiy tizimi, madaniy yutuqlari va uning global tarixdagi o‘rni haqida ma’lumot beradi. Vizantiya imperiyasi — Sharqiy Rim imperiyasining davomchisi bo‘lib, 330-yilda Rim imperiyasining ikkiga bo‘linishidan so‘ng o‘zining alohida siyosiy va madaniy tizimini rivojlantirdi. Imperiya, asosan, Byzantion (hozirgi Istanbul) atrofida tashkil topgan va keyinchalik Konstantinopol deb atalgan shahar uning poytaxti bo‘lib xizmat qilgan. U Rim imperiyasining qolgan qismlariga nisbatan uzoqroq yashab, 1453-yilda Usmonli turklari tomonidan zabt etilgunga qadar 1000 yildan ortiq davom etdi. Vizantiya Rim imperiyasidan ajralib chiqishi, Konstantinopol shahrining ahamiyati va imperiyaning qulashiga olib kelgan omillar batafsil yoritiladi. Shuningdek, maqola Vizantiya san’ati, huquq tizimi va pravoslav cherkovining shakllanishi borasida chuqur tahlilni o‘z ichiga oladi. Maqola o‘quvchilarni bu buyuk imperiyaning madaniy va tarixiy merosi bilan yaqindan tanishtirishga qaratilgan.