QADIMGI DUNYONING SAVDO YO‘LLARI: (BUYUK IPAK YO‘LI VA DENGIZ SAVDOSINING RIVOJLANISHI) - Nabiyeva Shaxlo Komiljon-qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola qadimgi dunyoning turli xil savdo yo‘llari, xususan, Buyuk Ipak yo‘li va dengiz savdolarining qanday rivojlanganligi tahlil qilishga bagʻishlangan. Buyuk Ipak yo‘li, Sharq va G‘arb o‘rtasida o’zaro savdo, madaniyat va ilm almashinuviga sababchi bo’lgan asosiy yo’l bo’lib, qadimgi xalqlar orasida o’zaro iqtisodiy aloqalarni ham mustahkamladi. Shuningdek, dengiz savdolarini rivojlanishi esa, ko’plab port shaharlari va savdo markazlarining o‘sishiga sabab bo‘lib, global savdo tarmog‘ining keng shakllanishiga yaxshi imkon yaratib berdi. Maqolada, asosan bu savdo yo‘llarining ijtimoiy, madaniy va texnologik taraqqiyotga ta’siri, shuningdek, ular orqali olib o‘tilgan turli mahsulotlar va texnologiyalar haqida yoziladi va tahlil qilinadi. Bunda qadimgi savdo yo‘llarining hozirgi zamon madaniyatiga va global savdo tizimiga qanday ta’sir qilganini ko‘rsatib beradi. Bundan tashqari, Buyuk Ipak yo‘li va dengiz savdosi nafaqat iqtisodiy taraqqiyotga, balki diplomatik aloqalar, navigatsiya texnologiyalarining rivoji va pandemiyalarning tarqalishiga ham sezilarli ta’sir ko‘rsatgan. Shuningdek, bugungi global iqtisodiyot va savdo tizimining shakllanishida qadimgi savdo yo‘llarining o‘rni katta bo‘lib, ayniqsa, Xitoyning ‘Bir kamar, bir yo‘l’ loyihasi bu jarayonning davomiyligini ta’minlamoqda.