PILONEFRIT KASALLIGINING KELIB CHIQISHI - Xudoyberdiyeva Sarvina Asliddin qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Pilonefrit — bu buyraklarning yallig‘lanishiga olib keluvchi kasallik bo‘lib, u asosan buyrak chovg‘asi va buyrak to‘qimalarida rivojlanadi. Ushbu kasallik, odatda, bakterial infektsiyalar natijasida yuzaga keladi va buyraklar orqali siydik yo‘llariga kiradigan mikroorganizmlar bilan bog‘liqdir. Pilonefritning kelib chiqishi ko‘plab omillarga bog‘liq bo‘lib, bu maqolada ushbu kasallikning sabablari, rivojlanish mexanizmlari va uning oldini olish usullari haqida ma’lumotlar berilgan.