СУБКОНЪЮНКТИВАЛ ҚОН ҚУЙИЛИШЛАР ВА УЛАРНИ ДАВОЛАШГА ЗАМОНАВИЙ ЁНДАШУВЛАР - Худдиева Наргиза Юлдашевна; Янченко Сергей Владимирович (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Аннотация. Мақолада субконъюнктивал қон қуйилишлари (SCQ) ва уларни даволашнинг замонавий ёндашувлари таҳлил қилинади. Субконъюнктивал қон қуйилишлари, кўзнинг конъюнктива қатламында қан ёки қонли шишлар пайдо бўлиши билан характерланади. Бу ҳолат кўпинча озгина жароҳат, гипертензия ёки қан айланиш тизими билан боғлиқ касалликлар натижасида рўй беради. Мақолада субконъюнктивал қон қуйилишининг сабаблари, симптомлари ва диагностика усуллари хусусида маълумотлар берилган. Замонавий даволаш усуллари, жумладан, консерватив терапия ва хирургик интервенсиялар, ҳар бир ҳолатга мувофиқ танланиши кераклиги таъкидланади. Қон қуйилишининг кам жараёнларида холатни кузатиш ва оғир ҳолатларда мутахассис ёрдамига мурожаат қилиш муҳимлиги таърифланади. Мақола тиббиётдаги янги тадқиқотлар ва илғор методлар асосида мавзуга баҳо берган.