OZODLIKDAN MAHRUM QILISH JAZOSINI IJRO ETISH MUASSASALARINING O‘ZGA XOS JIHATLARI - Tursunov Akromjon Baxodirjon o‘g‘li; Ilhomov Amirbek Aziz o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Jazoni ijro etish koloniyalarining o‘ziga xos xususiyatlarini chuqur va har tomonlama o‘rganishga bag‘ishlangan ushbu maqola jinoyatchilarni jamiyatdan izolyatsiya qilish, ularga qonuniy jazo choralarini qo‘llash va ko‘pincha mustamlakaviy hududlarni iqtisodiy jihatdan rivojlantirish maqsadida tashkil etilgan maxsus muassasalarni tahlil qiladi. Maqolada koloniyalarning tarixiy kelib chiqishi, qonuniy asoslari, tashkiliy tuzilishi, ichki ijtimoiy dinamikasi, mehnat tizimlari, xavfsizlik choralari va ularga oid tanqidiy muammolar atroflicha ko‘rib chiqiladi. Shu bilan birga, Britaniya, Fransiya, Rossiya va O‘zbekiston kabi mamlakatlarda tashkil etilgan koloniyalarning xalqaro taqqoslovi keltirilib, ularning o‘ziga xos jihatlari va jamiyatga ta’siri tahlil qilinadi. Maqola qonunchilik hujjatlari, tarixiy ma’lumotlar va zamonaviy tadqiqotlarga asoslanib, ushbu tizimning murakkab tabiatini ochib berishga xizmat qiladi. Tadqiqotchilar, huquqshunoslar, ijtimoiy masalalar bilan qiziqadigan o‘quvchilar va siyosatchilar uchun foydali ma’lumot manbai sifatida mo‘ljallangan.