TIKANLI ARTISHOK (SCOLYMUS L.) O’SIMLIGINING DORIVOR XUSUSIYATLARI. - Gafurova Gulhayo Ahrorqulovna. (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Artishok (Cynara scolymus L.)—qoqio’tdoshlar oilasiga mansub tibbiy va oziq-ovqat mahsulotlaridan biri bo’lib, uning dorivor xususiyatlari butun dunyo miqyosida keng qo’llaniladi. Maqolada artishokning biologik jihatdan foydali tarkibi, uning aterosklerozga qarshi ta’siri, qon tozalash xususiyatlari, yog’lar bilan kurashishda ishlatilishi hamda boshqa tibbiy muammolarni hal qilish imkoniyatlari ko’rib chiqilgan. Bundan tashqari, artishok ekstraktining diuretik, xoleretik va antioxidadant xossalari tahlil qilingan. Natijada, artishokning noan’anaviy sabzavot ekin sifatida hamda davolanuvchi vosita sifatida istiqbolli ekanligi aniqlandi