BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARIDA KREATIV FIKRLASHNI SHAKLLANTIRISH - Qoʻziyeva Muqaddam Abdusattorovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA: Mazkur maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida kreativ fikrlashni shakllantirish jarayoni ilmiy-nazariy va amaliy jihatdan yoritib berilgan. Kreativ fikrlash – bu bolalarning mustaqil, original va ijodiy tafakkur qilish qobiliyatini shakllantirishga yo‘naltirilgan muhim kompetensiya bo‘lib, zamonaviy ta’lim tizimining ajralmas qismi hisoblanadi. Maqolada kreativ tafakkurning psixologik va pedagogik asoslari ko‘rib chiqilib, bolalar tafakkuri rivojlanishining o‘ziga xos xususiyatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, boshlang‘ich sinf o‘quvchilari uchun kreativ fikrlashni rivojlantirishga yordam beruvchi samarali metod va usullar, jumladan, muammoli ta’lim, loyiha usuli, assotsiativ fikrlash texnikalari, interfaol o‘yinlar va mantiqiy jumboqlar muhokama qilinadi. Tadqiqot natijalari boshlang‘ich sinf ta’lim jarayonida kreativ fikrlashni rivojlantirish bo‘yicha ilmiy-amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga yo‘naltirilgan bo‘lib, pedagoglar, tadqiqotchilar hamda ta’lim tashkilotchilari uchun foydali bo‘lishi mumkin.