O‘QITUVCHI VA O‘QUVCHILARDA KOMMUNIKATIV QOBILIYAT TUZILMASI VA UNING PSIXOLOGIK ASOSLARI - Xasanova Farida Shodiyarovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada o‘qituvchi va o‘quvchilarning kommunikativ qobiliyatlari, ularning shakllanish omillari hamda psixologik asoslari tahlil etilgan. Komunikatsiya jarayoni nafaqat axborot almashinuvi, balki shaxslararo munosabatlarning barqaror shakllanishiga xizmat qiluvchi muhim ijtimoiy-psixologik jarayon sifatida qaraladi. O‘qituvchining samarali muloqot olib borish ko‘nikmalari o‘quvchilarda o‘z fikrini aniq, ravon ifoda eta olish, ijtimoiy muhitga moslashish, emotsional barqarorlik kabi muhim fazilatlarning shakllanishiga xizmat qiladi. Shuningdek, maqolada kommunikativ qobiliyat tuzilmasi – nutqiy madaniyat, tinglash malakasi, mimika va jestlardan foydalanish, ijtimoiy intuitsiya va refleksiya kabi tarkibiy qismlar asosida ochib berilgan. Bu qobiliyatlarning rivojlanish bosqichlari, yosh xususiyatlariga mos psixologik yondashuvlar ham ko‘rib chiqilgan.