MUAYYAN PSIXOTERAPEVTIK YONDASHUVLARNING PSIXOSOMATIK BUZILISHLARGA IJOBIY TA’SIRI - Shodiyeva Feruza Beshimovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada turli psixoterapevtik yondashuvlarning psixosomatik buzilishlarni davolash va yengillashtirishdagi samaradorligi tahlil qilingan. Psixosomatik buzilishlar – bu psixik omillar ta’sirida yuzaga keladigan yoki kuchayadigan somatik kasalliklar bo‘lib, ularni davolashda integrativ yondashuv muhim o‘rin tutadi. Tadqiqot doirasida kognitiv-harakat psixoterapiyasi, psixoanalitik yondashuv, gestalt terapiya, hamda mindfulness asosidagi stressni kamaytirish (MBSR) metodlarining ta’siri ko‘rib chiqildi. Ilmiy adabiyotlar tahlili ushbu usullar bemorlarning simptomlarini kamaytirish, hissiy holatni barqarorlashtirish va sog‘lomlashtirish jarayoniga ijobiy hissa qo‘shishini ko‘rsatdi. Ayniqsa, bemorning individual xususiyatlarini hisobga olgan holda tanlangan psixoterapevtik yondashuvlar samaradorligi yuqori bo‘lishi aniqlangan. Maqola yakunida psixosomatik buzilishlarni davolashda ko‘p yo‘nalishli va shaxsga yo‘naltirilgan psixoterapiya zarurligi asoslab beriladi.