ARXAIK JAMIYATLARNING SIYOSIY TUZILISHI VA ZAMONAVIY PARALELLELLAR - Baxodirova Laylo Botir qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA. “Arxaik jamiyatlarning siyosiy tuzilishi va zamonaviy paralellellar’’ mavzusi arxaik va zamonaviy siyosiy tuzilmalarning o‘xshashliklari va farqlarini tahlil qilishga qaratilgan. Arxaik jamiyatlar, odatda, odat va an’analar asosida, qudratli boshqaruvchilarning yoki jamoaviy qarorlar qabul qiluvchi organlarning ta’siri ostida yashagan. Bunday tuzilmalar ko‘pincha qabilaviy yoki feodal tizimlarga asoslangan edi. Bugungi kunda esa, zamonaviy siyosiy tizimlar, asosan, demokratik, avtoritar va totalitar shakllarda tashkil topgan, bunda fuqarolik huquqlari, davlat boshqaruvi va qonunlarning ro‘li muhim ahamiyatga ega. Ushbu tahlilda arxaik jamiyatlarning boshqaruv tizimlari va ularning zamonaviy siyosiy tizimlar bilan bo‘lgan o‘xshashliklari va farqlari ko‘rib chiqiladi. Arxaik jamiyatlarning siyosiy strukturalari qanday shakllangan va ular zamonaviy siyosiy tizimlarga qanday ta’sir ko‘rsatganligi haqida muhokama yuritiladi. Shu bilan birga, zamonaviy siyosiy tizimlarning o‘zgarishlar, ta’sirchanlik va demokratiya kabi sohalarda yuzaga kelgan rivojlanishlar ham tahlil qilinadi.