BURUN BO‘SHLIG‘I, HALQUM, JAG’ VA TISHLARDAGI NUQSONLAR - Ishoqova Gulbaxor Uktam qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada burun bo‘shlig‘i, halqum, jag’ va tishlardagi anatomik va funksional nuqsonlarning bolalar nutq rivojlanishiga ko‘rsatadigan ta’siri tahlil qilinadi. Defektologik nuqtayi nazardan ushbu nuqsonlarning fonetik-fonologik rivojlanishga, tovush chiqarish qobiliyatiga va muloqot faoliyatiga salbiy ta’siri ko‘rsatib berilgan. Maqolada logopedik tashxis qo‘yish usullari, korreksion mashg‘ulotlar, ortodontik va otorinolaringologik muolajalar bilan birgalikdagi kompleks yondashuv muhimligi yoritilgan. Nutq nuqsonlarini erta aniqlash va defektologik yordam ko‘rsatish bo‘yicha tavsiyalar berilgan.