O’QİTUVCHİLAR UCHUN SUN’İY İNTELLEKT YORDAMİDA AVTOMATLASHTİRİLGAN DARS REJALARİNİ GENERATSİYA QİLİSH USULLARİ - Jo’rayeva Dilafruz Shavkat qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Maqolada sun’iy intellekt (SI) texnologiyalaridan foydalanib o‘qituvchilar uchun dars rejalarini avtomatik tarzda generatsiya qilish imkoniyatlari va metodologik yondashuvlar tahlil qilinadi. Tadqiqotda dars rejalari tuzish jarayonida vaqt va resurslarni tejash, ularni o‘quvchilarning individual ehtiyojlariga moslashtirish hamda ta’lim sifatini oshirish maqsadida tabiiy tilni qayta ishlash (NLP), mashinaviy o‘rganish (ML) va generativ til modellaridan (GPT) foydalanish masalalari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, AI modellarining pedagogik talab va standartlarga moslashuvchanligi, ularning metodik yondashuvlarga integratsiyalanish darajasi hamda amaliy qo‘llanish mexanizmlari tahlil qilinadi. Maqola yakunida avtomatlashtirilgan dars rejalarining afzalliklari, mavjud cheklovlari va istiqbolli yo‘nalishlar asosida ilmiy xulosa va tavsiyalar berilgan.