BOLALARDA BADIIY TAFAKKURNI RIVOJLANTIRISHDA TRIZ (IMEN) USULLARI HAQIDA ILMIY QARASHLAR. - Eraliyeva Zamira Rasuljonovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Maqola katta maktabgacha yoshdagi bolalarning badiiy tafakkurini rivojlantirish jarayonida TRIZ (Ixtirochilik muammolarini hal qilish nazariyasi) usullarining qo‘llanilishiga bag‘ishlangan. Maqolada TRIZ metodologiyasining maktabgacha ta’lim tizimidagi ahamiyati, uning pedagogik modellar asosida qo‘llanilishi va ijodiy tafakkurni rivojlantirishga qo‘shadigan hissasi yoritiladi. TRIZ (IMEN) usullaridan foydalangan holda katta maktabgacha yoshdagi bolalarda badiiy tafakkurni rivojlantirishning pedagogik metodologiyasi ishlab chiqilgan va turli metodlardan foydalanilgan holda tadqiqot olib borilgan. Shuningdek, maqolada TRIZ metodologiyasining asosiy tamoyillari, ularning maktabgacha yoshdagi bolalar uchun ahamiyati va amaliy qo‘llash usullari keng yoritilgan. Maqolada O‘zbekistonda maktabgacha ta’lim tizimidagi innovatsion yondashuvlar, xususan, O‘zbekiston ta’lim tizimida TRIZ texnologiyalarining joriy etilishi bo‘yicha olib borilayotgan ilmiy- tadqiqot ishlari va tajribalar haqida ma’lumot beriladi. Maqola pedagoglar, tadqiqotchilar va ta’lim sohasi mutaxassislari uchun mo‘ljallangan.