KATTA MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARDA BADIIY TAFAKKURNI RIVOJLANTIRISHDA TRIZ (IMEN) USULLARIDAN FOYDALANISH. - Eraliyeva Zamira Rasuljonovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Maqola katta maktabgacha yoshdagi bolalarning badiiy tafakkurini rivojlantirish jarayonida TRIZ (Ixtirochilik muammolarini hal qilish nazariyasi) usullarining qo‘llanilishiga bag‘ishlangan. Maqolada TRIZ metodologiyasining maktabgacha ta’lim tizimidagi ahamiyati, ijodiy tafakkurni rivojlantirishga qo‘shadigan hissasi yoritiladi. Shuningdek, maqolada TRIZ metodologiyasining asosiy tamoyillari, ularning maktabgacha yoshdagi bolalar uchun ahamiyati va amaliy qo‘llash usullari keng yoritilgan. Maqolada O‘zbekistonda maktabgacha ta’lim tizimidagi innovatsion yondashuvlar, xususan, TRIZ usullarining amaliy tatbiqi haqida so‘z boradi. Shu bilan birga, ushbu modelning pedagogik asoslari, psixologik xususiyatlari va amaliy natijalari atroflicha tahlil qilinadi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, TRIZ texnologiyalaridan foydalanish bolalarning tasavvur qilish, mustaqil fikrlash, muammolarni hal qilish hamda ijodiy yondashuvlarini rivojlantirishga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi. Bundan tashqari, O‘zbekiston ta’lim tizimida TRIZ texnologiyalarining joriy etilishi bo‘yicha olib borilayotgan ilmiy-tadqiqot ishlari va tajribalar haqida ma’lumot beriladi. Maqola pedagoglar, tadqiqotchilar va ta’lim sohasi mutaxassislari uchun mo‘ljallangan bo‘lib, maktabgacha yoshdagi bolalar bilan ishlashda innovatsion metodlarni joriy etish imkoniyatlarini ochib beradi. Ushbu yondashuv bolalarning ijodiy tafakkurini rivojlantirishda samarali vosita sifatida ko‘rilmoqda va kelajakda ta’lim tizimida yanada kengroq qo‘llanilishi mumkin.