AKONIT (ACONITUM) O’SIMLIGINING AHAMIYATI - To’xtasinov Ibrohimjon; Mirzayeva Dilobar (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu ishda akonit o‘simligi (Aconitum)ning morfologik tuzilishi, tarqalish hududlari va farmakologik xususiyatlari o‘rganiladi. Akonit zaharli o‘simlik sifatida tanilgan bo‘lib, qadimdan xalq tabobatida og‘riqni kamaytiruvchi, yallig‘lanishga qarshi va tinchlantiruvchi vosita sifatida qo‘llanilgan. Mazkur tadqiqotda o‘simlikdagi alkaloidlar tarkibi va ularning organizmga ta’siri haqida ma’lumotlar keltiriladi. Shuningdek, akonit preparatlarining tibbiyotda qo‘llanishi va ehtiyot choralariga ham alohida e’tibor qaratilgan.