RAQOBATCHILARNI TAHLIL QILISH: BOZORDAGI RAQOBATNI BAHOLASH. - O’ktamov Sanjar Usubali o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada raqobatning mohiyati, raqobat tahlilini o‘tkazish zarurati va uning amalga oshirilish jarayoni ko‘rib chiqilgan. Zamonaviy jamiyatda raqobat bozor iqtisodiyotidagi asosiy tartibga soluvchi kuch sifatida namoyon bo‘ladi. Muvaffaqiyatli marketing siyosatini yuritish, yangi mahsulotlar turkumini ishlab chiqish va kompaniyaning pozitsiyalash strategiyasini belgilash maqsadida, sohadagi raqobatchilarning barcha kuchli va zaif tomonlarini tahlil qilish zarur, bu esa kompaniyaga yetakchi bo‘lish imkonini beradi. Shu sababli tashkilotlarda raqobatchilar tahlilini o‘tkazishga ehtiyoj tug‘iladi. Raqobatchilar tahlilini o‘tkazish kompaniyaga o‘zining raqobatbardoshligini va bozordagi potentsial imkoniyatlarini aniqlash, mahsulot uchun optimal narx darajasini belgilash, bozor ulushini oshirish imkonini beradi.Yaxshi tashkil etilgan raqobatchilar tahlili kompaniyaga asosiy raqobatchilarni aniqlash va raqobat ustunligini qo‘lga kiritishga imkon beruvchi qator choralarni belgilashga yordam beradi.