G‘AZZOLIYNING “IHYO ULUMUD DIN” ASARIDA RO‘ZANING INSON RUHIY TARBIYADAGI ROLI - Komiljonova Mohichehra Muzaffar qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Islom ta’limoti nafaqat ibodat amaliyotlarini, balki insonning ma’naviy va axloqiy tarbiyasini ham o‘z ichiga oladi. Ro‘za ibodati esa inson ruhiyatini poklash, axloqiy yuksalishga erishish hamda iroda mustahkamligini shakllantirishda muhim vosita sifatida e’tirof etiladi. Shu boisdan Imom G‘azzoliy (1058–1111) o‘zining mashhur “Ihyou Ulumud-Din” (“Diniy ilmlarni tiriltirish”) asarida ro‘zaning inson ruhiy tarbiyasidagi o‘rnini chuqur tahlil etadi. U ro‘zani faqat tashqi shakl va qoidalarga rioya qilish bilan cheklamay, uni qalbni poklash, ruhiy yuksalish va Allohga yaqinlashish vositasi sifatida talqin etadi.