SHIFOKORLIK AXLOQI: TARIXIY ILDIZLARI, INSON HUQUQLARI BILAN BOG’LIQLIGI VA BUGUNGI DOLZARBLIGI - Shodiqulov Eldor Sherzodovich; Alloberdiyeva Zarina Yaxyoyevna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Shifokorlik axloqi va inson huquqlari tibbiy faoliyatning nafaqat amaliy, balki axloqiy-falsafiy asoslarini anglashda bir-birini to‘ldiruvchi muhim tushunchalardir. Mazkur ishda shifokorlik axloqining shakllanishi, uning tarixiy ildizlari, inson huquqlari bilan o‘zaro bog‘liqligi hamda bugungi kunda tibbiyot sohasida yuzaga kelayotgan axloqiy-huquqiy masalalar atroflicha tahlil etilgan. Tibbiy axloq qadimdan boshlab shifokor va bemor o‘rtasidagi munosabatlarni tartibga solib kelgan, u jamiyatdagi madaniy, diniy va falsafiy qadriyatlar bilan chambarchas bog‘liq bo‘lgan. Qadimgi Misr, Yunoniston, Hindiston va musulmon Sharqida shakllangan axloqiy qarashlar, xususan, Hippokrat qasami, Galen va Ibn Sino asarlari orqali tibbiyotda insonparvarlik, fidoyilik, halollik kabi tushunchalar asosiy tamoyil sifatida qaralgan.