EVFEMIZM TUSHUNCHASI, TA’RIFLARI VA ULARDAN FOYDALANISH TAMOYILLARI - Asqarova Surayyo Baxrom qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada evfemizm tushunchasining etimologik, tarixiy, lingvistik, stilistik va kommunikativ jihatlarini chuqur tahlil qilingan. Unda evfemizmlarning noqulay, qo‘pol yoki salbiy konnotatsiyaga ega so‘z va iboralarni yumshatish, madaniy axloq me’yorlariga rioya qilish va muloqot ishtirokchilarining yuz yo‘qotish xavfini kamaytirishdagi roli yoritilgan. Maqolada ingliz va o‘zbek tillaridagi evfemizm misollari, shuningdek, Brown va Levinson, Lakoff, Culpeper, Hojiyev, Katsev, Fraser, Leech, Wilson, Ameka, Ubaydullayev va Ahmed kabi olimlarning nazariy yondashuvlari keltirilgan. Evfemizmlarning rivojlanishi insoniyat madaniyati, ijtimoiy qadriyatlari va axloqiy me’yorlari bilan chambarchas bog‘liq ekanligi, shuningdek, zamonaviy kommunikatsiya sharoitida ularning ahamiyati va qo‘llanilishi ko‘rsatiladi.