СУВЧЕЧАК КАСАЛЛИГИ КЛИНИК КЕЧИШ ХУСУСИЯТЛАРИ - Келдиёрова Зилола Дониёровна (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Резюме. 2023-2024 йилларда мўлжалланган Бухоро вилояти юқумли касалликлар шифохонасида ётқизилган 290 нафар беморларда сувчечак билан касалланиш ва клиник кечишнинг қиёсий таҳлили келтирилган. Аниқланишича, 3 ёшдан 14 ёшгача бўлган болалар сезиларли даражада тез-тез касалхонага ётқизилган, катталар орасида - 18 ёшдан 34 ёшгача бўлганлар тезроқ касалланади (1,3). Сувчечакда асаб тизимидаги белгилар катталарда ҳам болаларда ҳам сезиларли даражада фарқ қилмади. Болалардаги тошмалар тананинг магистрал ва экстремиталарда, катталарда эса - юз ва магистралда локализатсияланиши билан тавсифланган (2). Болаларда катталарга қараганда қичишишнинг паст интенсивлиги ва шиллиқ пардаларда энантема кам учрайди. Болалардаги лимфаденопатия умумий характерга эга, аммо 18 ёшдан ошган беморларга қараганда камроқ аниқланади. Болалар ва катталарда интоксикатсия синдромининг давомийлиги ва касалхонага ётқизиш муддати сезиларли даражада фарқ қилмади (4). Олинган маълумотлар болалар ва катталардаги беморларда сувчечакнинг кечиши ва оқибатларини башорат қилиш учун ишлатилиши мумкин. Сувчечак бир қатор вирусли инфекцияларнинг умумий номи. Бутун тана бўйлаб қизил тошмалар ва доначалар пайдо бўлиши билан намоён бўлади. Касаллик жуда камдан-кам ҳолларда такроран кузатилиши мумкин. Одатда инсонлар ҳаёти давомида бу касаллик билан бир марта касалланишади. Инфекция тошма ва бошқа аломатлар бошланишидан тахминан 7-21 кун олдин организмга тушади. Одам терига тошма тошиши бошлангунига қадар 48 соатгача бошқаларга касаллик юқтирувчи бўлиб ҳисобланади.