OVQAT TOKSIKOINFEKSIYALARI - ERMATOV MUXRIDDIN XOLMAMATOVICH (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Ovqat toksikoinfeksiyalari — bu ovqat mahsulotlarida mavjud bo‘lgan mikroorganizmlar yoki ularning toksinlari tufayli inson organizmida yuzaga keladigan infeksion kasalliklar guruhidir. Toksikoinfeksiyalar asosan bakteriyalar, viruslar va parazitlar orqali tarqaladi va ularning asoratlari ovqat zaharlanishi, ichak kasalliklari va og‘ir holatlarda organ funktsiyalarining buzilishiga olib kelishi mumkin. Ovqatni noto‘g‘ri saqlash, tayyorlash yoki gigiyenik talablarni bajarmaslik toksikoinfeksiyalarni keltirib chiqaradi. Shuningdek, toksikoinfeksiyalarni oldini olish uchun zamonaviy sanitariya talablariga rioya qilish va sog‘lom ovqatlanish muhim ahamiyatga ega.