NODIR METALLARDAN FOYDALANGAN HOLDA 3D BOSIB CHIQARISH TEXNOLOGIYALARINING KELAJAK ISTIQBOLLARI - Toyirov Asadbek Jaloliddinovich; Xalilov Davron Dilshod oʻgʻli; Mirzajonova.S (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Maqola nodir metallardan foydalangan holda 3D bosib chiqarish texnologiyalarining hozirgi holati va kelajak istiqbollarini tahlil qiladi. Titan, volfram, molibden kabi nodir metallarning aerokosmik, tibbiyot va elektronika sohasida qo‘llanilishi, 3D bosib chiqarishning SLM va EBM usullari yordamida murakkab qismlarni ishlab chiqarishdagi afzalliklari yoritiladi. Shu bilan birga, nodir metallarni qazib olishning qimmatligi, atrof-muhitga zararli ta’siri va texnologik qiyinchiliklar kabi muammolar ko‘rib chiqiladi. Kelajakda ekologik barqaror texnologiyalarni joriy qilish, xarajatlarni kamaytirish va sifat nazoratini yaxshilash orqali ushbu soha rivojlanishi mumkinligi ta’kidlanadi.