ICHKI YONUV DVIGATELLARINI ASOSLASH - To‘xliyev Azamat Mingboyevich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Avtomobil va traktor dvigatellarini hisoblashning tizimilashtirilgan metodini o‘z ichiga qamragan. Ichki vonuv dvigatellari ishchi jarayonlari issiqlik hisobining termodinamika va termokimyoning umumiy holatlariga asoslangan metodi dvigatel silindrida sodir bo‘layotgan voqeliklarning fizik mohiyatini mantiqiy ketma-ketlikda yetarli darajada to‘liq qamragan va IYOD ishchi jarayonlari haqida bir butun tasavvur beradi. Metod hisobiy siklni ko‘rib chiqishga asoslanadi, chunki ishlayotgan dvigatel silindrlarida amalga oshadigan haqiqiy sikl hisoblash metodlarning yetarli darajada takomillashmaganligi va u yerda kechadigan jarayonlar murakkabligi tufayli, yetarli darajada nazariy aniq bayon qilinmagan.