ЕР УЧАСТКАСИ ИЖАРАСИ НИМА ВА ҚАНДАЙ ТАРТИБДА АМАЛГА ОШИРИЛАДИ? - М.М.Пайзиев. (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ўзбекистон Республикаси Ер кодексининг 24-мoддасига асосан,ер часткасининг ижараси ер участкасига ижара шартномаси шартларида муддатли, ҳақ эвазига эгалик қилиш ва фойдаланишдан иборатдир. Қишлоқ хўжалигига мўлжалланган ер участкалари қуйидагиларга ижара ҳуқуқи асосида берилади: 1) электрон онлайн-аукцион натижалари асосида — жисмоний ва юридик шахсларга; 2) Ўзбекистон Республикаси Вазирлар Маҳкамаси томонидан: қишлоқ хўжалиги соҳасида илмий-тадқиқот ва тажриба-синов ишларини амалга ошириш учун Ўзбекистон Республикаси Қишлоқ хўжалиги вазирлигининг таклифига кўра — давлат илмий-тадқиқот ва таълим муассасаларига; қиймати камида 10 миллион АҚШ доллари эквивалентида бўлган, энг яхши таклифни танлаб олиш йўли билан аниқланадиган йирик инвестиция лойиҳасини амалга оширувчи жисмоний ва юридик шахсларга. Бунда бериладиган ер участкасининг ўлчами инвестиция ҳажмига қараб Ўзбекистон Республикаси Вазирлар Маҳкамаси томонидан белгиланади.