SANOATDA XAVFSIZLIKNI TA’MINLASHDA AVTOMATLASHTIRILGAN ANALITIK TIZIMLARNING O’RNI. - Oribov Aslbek Dilshodbek o’g’li; Aziz Sotvoldiyev (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Zamonaviy sanoat tarmoqlarida inson omilidan kelib chiqadigan xatoliklar xavfsizlik darajasiga jiddiy ta’sir ko‘rsatadi. Shu bois, ishlab chiqarish jarayonlarida avtomatlashtirilgan analitik tizimlardan foydalanish xavf-xatarlarni kamaytirish, avariyalarni oldini olish va ishchi xodimlar hayotini himoya qilishning eng samarali yo‘llaridan biri sifatida e’tirof etilmoqda. Bunday tizimlar real vaqt rejimida monitoring qilish, signalizatsiya, statistik prognozlash hamda xatoliklarni oldindan aniqlash imkonini beradi. Tezisda aynan shu tizimlarning asosiy afzalliklari, ishlash mexanizmi, sanoat xavfsizligiga qo‘shayotgan hissasi va kelajakdagi rivojlanish istiqbollari atroflicha tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, avtomatlashtirilgan xavfsizlik tizimlarini joriy etgan korxonalarda nosozliklar soni o‘rtacha 42% ga kamaygani, inson salomatligiga tahdid soluvchi holatlar esa 60% ga qisqargani aniqlangan. Ushbu yondashuv nafaqat iqtisodiy samaradorlikni oshiradi, balki sanoat madaniyati va ish muhitining barqarorligini ta’minlaydi. Shuningdek, xalqaro tajribalar, texnologik echimlar va ularni o‘zbek sanoat tizimiga moslashtirish usullari ham muhim tahlil obyektiga aylangan.