MUKOVISTSIDOZ KASALLIGIDA NAFAS TIZIMI FAOLIYATINING BUZILISHI VA UNI REABILITATSIYA QILISH USULLARI - Karimkulova Gulshonoy Akmaljon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Mukovistsidoz – bu avtosomal-retsessiv yo‘l bilan irsiy tarzda o‘tuvchi og‘ir surunkali kasallik bo‘lib, u organizmning ko‘pgina hayotiy muhim organlarida, ayniqsa o‘pka va me’da osti bezida yopishqoq va qalin sekresiyaning to‘planishi bilan xarakterlanadi. Bu holat, asosan, CFTR (Cystic Fibrosis Transmembrane Conductance Regulator) genidagi mutatsiyalar bilan bog‘liq bo‘lib, natijada natriy va xlor ionlarining hujayralararo almashinuvida buzilish yuzaga keladi[1].