TEXNOLOGIK JARAYONLARNI AVTOMATLASHTIRISHNI TAKOMILLASHTIRISH - Oribov Aslbek Dilshodbek o’g’li; Aziz Sotvoldiyev (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
АNNОTАTSIYА Mazkur maqolada texnologik jarayonlarni avtomatlashtirishni takomillashtirish masalalari atroflicha yoritilgan. Unda zamonaviy avtomatlashtirish texnologiyalarining sanoat tarmoqlari rivojlanishidagi o‘rni, ishlab chiqarish samaradorligini oshirishdagi ahamiyati va qo‘llash mexanizmlari tahlil qilinadi. Avtomatlashtirilgan tizimlarning energetik tejamkorlik, inson mehnatini yengillashtirish va mahsulot sifatini nazorat qilishdagi roli misollar bilan asoslangan. Shu bilan birga, ishlab chiqarish korxonalarida avtomatlashtirish jarayonini tashkil etish bosqichlari, dasturiy va texnik ta’minotga qo‘yiladigan zamonaviy talablar, raqamli texnologiyalar bilan integratsiyalashuv masalalari o‘rganiladi. Maqolada xorijiy va mahalliy tajribalar tahlili asosida texnologik jarayonlarni avtomatlashtirishni takomillashtirish yo‘llari bo‘yicha taklif va tavsiyalar keltirilgan. Ilmiy asoslangan holda ishlab chiqilgan bu takliflar ishlab chiqarish jarayonlarini raqamlashtirish bo‘yicha istiqbolli strategiyalarni shakllantirishga xizmat qiladi.