RASTOROPSHA O‘SIMLIGINING KIMYOVIY TARKIBI VA UNING TARKIBIDAGI FAOL MODDALAR. - Qobulova Barno Baxriddin qizi; Berdiyeva Zarina Farhod qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA. Rastoropsha o‘simligining yana bir nomi Qushqo‘nmas deb yuritiladi. Shu bilan birga bu o‘simlik ruderal o‘simliklarning qatoriga kiradi. Va bunga sabab antropogen ta’sir doirasida bo‘lgan yashash sharoitlarida-aholini yashash punktlarida va ularning atrofida, avtomobil va temir yo‘llarning yonlarida, partob yerlar, chorva hayvonlari qo‘ralarining atrofida uchraganligi sababli ruderal o‘simliklar qatoriga kiradi. Bu o‘simliklarning burglari atrofi tikanlar bilan o‘ralgan bo‘lib, uning gullari esa bitta savatchada joylashadi va rastoropshaning gullari ikki jinsli hisoblanadi. Asosan may va avgust oylarida gullaydi va mevalari esa sentyabr- oktyabr oylarida pishib boshlaydi. Bu o‘simlikning urug‘i va boshqa qismlari vitaminlar va turli xildagi kimyoviy moddalardan tashkil topganligi sababli bu maqola davomida uning kimyoviy tarkibini o‘rganib chiqamiz.