RASTOROPSHA O‘SIMLIGINI YETISHTIRISH TEXNOLOGIYASI VA AGROTEXNIKASI - Murodova Xilola Umarqulovna; Berdiyeva Zarina Farhod qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA. Ko‘plab adabiyotlarda Silybum Marianium sifatida tanilgan rastoropsha o‘simligi Asteraceae oilasiga kiradi.Shu bilan birga bu o‘simlik eng kuchli davolovchi vosita sifatida tabobatda keng ravishda qo‘llanilib kelinadi.Rastoropsha o‘simligi asosan O‘zbekistonning janubiy viloyatlarida ko‘plab tarqalgan bo‘lib, u juda ko‘plab joylarda o‘sishga moslashgan.Ya’ni rastoropsha o‘simligini yetishtirish uchun unga kerakli bo‘lgan ozuqani yaratish kerak. Va o‘simlik o‘sa oladigan sharoitni yaratib o‘stirish lozim. Bu o‘simlik asosan quruq iqlimli hududlarda ham o‘sa oladi.