“RUS VA INGLIZ TILLARIDA O‘ZBEK REALIYALARINI TARJIMA QILISHDA UCHRAYDIGAN MUAMMOLAR VA YONDASHUVLAR” - Kulmamatova Aziza Do‘stmamat qizi. (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Globallashuv va madaniy aloqalarning kengayishi bilan birgalikda, turli tillar o‘rtasidagi tarjima jarayonlari yanada murakkablashmoqda. O‘zbek tilidan rus va ingliz tillariga realiya so‘zlarini tarjima qilishda tilshunoslar ko‘plab semantik, madaniy, leksik va stilistik muammolarga duch kelmoqdalar. Ushbu maqolada o‘zbek tilidagi realiyalarni tarjima qilishda uchraydigan asosiy muammolar, jumladan, muqobil so‘zlarning yo‘qligi, madaniy tafovutlar, stilistik moslik va tarjimonning fon bilimlari tahlil qilinadi. Shuningdek, realiyalarni tarjima qilishda qo‘llaniladigan yondashuvlar, masalan, transliteratsiya, tavsifiy tarjima, madaniy almashinish va izohli tarjima kabi usullar ham ko‘rib chiqiladi. Maqola tilshunoslar va tarjimonlar uchun madaniyatlararo muloqotda o‘zbek realiyalarini aniq va to‘g‘ri tarjima qilish uchun yo‘riqnoma sifatida xizmat qiladi.