DASTURLİ SİMFONİZM RİVOJİDA GEKTOR BERLİOZNİNG “FANTASTİK SİMFONİYASİ”. - G‘ulomjonova Oyjamol (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Anotatsiya: Gektor Berliozning "Fantastik simfoniyasi" (1830) romantik davr musiqa sining dastlabki va eng yirik dasturli simfonik asarlaridan biridir. Ushbu simfoniya orqali Berlioz an’anaviy simfoniya shaklidan chekinib, musiqani syujet asosida ifoda etish imkoniyatlarini kengaytirdi. Asar besh qismdan iborat bo‘lib, unda bosh qahramonning sevgisi, ruhiy tushkunligi va gallyutsinatsiyalari tasvirlanadi. Markaziy musiqiy g‘oya — idée fixe — orqali butun simfoniya davomida asosiy obraz ifodalanadi. Berliozning bu asari orkestr tovushlarining yangicha ishlatilishi, tembrlarning boyligi va obrazli musiqiy tili bilan dasturli simfonizm rivojiga katta ta’sir ko‘rsatdi va bu yo‘nalishda keyingi kompozitorlar uchun yangi yo‘l ochdi.