O‘ZBEKISTON RESPUBLIKASIDA ZAMONAVIY BANK XIZMATLARINI RIVOJLANTIRISH USULLARI (AJ “ASAKA BANK” MISOLIDA) - Gafurov Abrorbek Dilshodbek o`g`li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
O‘zbekiston Respublikasida bank tizimini modernizatsiya qilish va zamonaviy bank xizmatlarini rivojlantirish iqtisodiyotning barqaror o‘sishiga xizmat qiluvchi asosiy yo‘nalishlardan biridir. Hozirgi kunda davlat moliyaviy sektorni raqamlashtirish, aholining moliyaviy inklyuziyasini ta’minlash va bank xizmatlarining jahon standartlariga mos ravishda takomillashuviga katta e’tibor qaratmoqda. Bu jarayonlarda yirik tijorat banklarining, xususan, “Asaka Bank” aksiyadorlik jamiyatining o‘rni beqiyosdir. Ushbu bank o‘z faoliyatini zamonaviy texnologiyalar asosida tashkil etib, mijozlarga tezkor, xavfsiz va innovatsion xizmatlarni taqdim etish bo‘yicha respublikadagi yetakchi moliya institutlaridan biri sanaladi. AJ “Asaka Bank” misolida olib qaralganda, zamonaviy bank xizmatlarini rivojlantirish bir necha asosiy yo‘nalishlarda amalga oshirilayotganini ko‘rish mumkin. Birinchi navbatda, bank raqamli transformatsiya jarayonlarini faol olib bormoqda. Bu jarayonda mobil ilovalar (Asaka Mobile), internet-banking, QR-kod orqali to‘lov tizimlari, plastik kartalarga integratsiyalangan mobil hamyonlar kabi zamonaviy xizmatlar joriy qilingan. Xususan, bank tomonidan ishlab chiqilgan mobil ilova orqali mijozlar o‘z hisobvaraqlarini boshqarish, kommunal to‘lovlar amalga oshirish, onlayn kreditlar rasmiylashtirish va valyuta operatsiyalarini bajarish imkoniyatiga ega bo‘ldilar.