INNOVATSION FAOLIYATGA INVESTITSIYALARNI MOLIYAVIY BOSHQARISH YO‘LLARI - Xayriddinov Farrux Olimjon o`g`li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
O‘zbekiston Respublikasi bozor iqtisodiyotiga asoslangan, innovatsion rivojlanish yo‘liga o‘tish sharoitida iqtisodiyotning barqaror va raqobatbardosh bo‘lishi, birinchi navbatda, innovatsion faoliyatga jalb qilinayotgan investitsiyalarning samarali boshqarilishi bilan chambarchas bog‘liqdir. Innovatsion faoliyatga investitsiyalarni moliyaviy boshqarish — bu yangi texnologiyalar, mahsulotlar va xizmatlarni yaratish, ishlab chiqarish va joriy etish uchun zarur bo‘lgan moliyaviy resurslarni rejalashtirish, taqsimlash, nazorat qilish va tahlil qilish jarayonidir. Zamonaviy sharoitda innovatsion faoliyatni moliyaviy qo‘llab-quvvatlash investitsion jarayonlarni diversifikatsiyalash, risklarni kamaytirish, ilg‘or texnologiyalarni tatbiq etish va bozor talablariga javob beradigan mahsulotlarni yaratish orqali amalga oshiriladi. Shu bilan birga, innovatsion investitsiyalar moliyaviy manbalarining tarkibi ham o‘zgarib bormoqda — davlat byudjeti, tijorat banklari kreditlari, grantlar, biznes-inkubatorlar, venchur fondlar va xorijiy sarmoyalar bu borada asosiy manbalar sifatida xizmat qilmoqda.