AYOLLARDA MASTOPATIYA VA MASTITLAR: KELIB CHIQISH SABABLARI, DAVOLASH VA PROFILAKTIKASI - NAZIRAXON USMONOVA USMONOVNA; NIGORA SOBIROVA ILHOMJON QIZI (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu maqolada ayollarda uchraydigan ko‘krak bezlari kasalliklari – mastopatiya va mastitlarning kelib chiqish sabablari, ularning klinik ko‘rinishlari, tashxislash usullari, davolash yo‘llari hamda profilaktik choralar yoritilgan. Mastopatiya – ko‘krak bezlarining gormonal nomutanosiblikka bog‘liq bo‘lgan o‘zgarishlari bo‘lib, u ko‘pincha og‘riq, shishish va bezovtalik bilan namoyon bo‘ladi. Mastit esa, ko‘proq emizikli ayollarda uchraydigan, yallig‘lanish bilan kechuvchi kasallik bo‘lib, bakterial infeksiya sababli yuzaga keladi. Maqolada shuningdek, sog‘lom turmush tarzining ahamiyati, muntazam tibbiy ko‘riklarning roli va kasalliklarning oldini olishga qaratilgan samarali usullar ham ko‘rib chiqilgan. Mazkur mavzu ayollar salomatligini asrash, erta tashxis va davolash muhimligini targ‘ib qilishda katta ahamiyatga ega.