HOMILADORLIK DIABETI KELIB CHIQISHI, DAVOLASH VA PARVARISH USULLARI - ZUHRAXON USMANOVA XXX (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Homiladorlik diabeti — homiladorlik davrida yuzaga keladigan va ko‘pincha tug‘ishdan keyin o‘tib ketadigan giperglikemiya holatidir. Ushbu kasallik homilador ayollar sog‘lig‘iga va homilaning rivojlanishiga salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin, shuning uchun erta aniqlash va to‘g‘ri davolash muhim ahamiyatga ega. Homiladorlik diabetining kelib chiqishi ko‘plab omillar, jumladan, homiladorlik paytida gormonal o‘zgarishlar, irsiy moyillik va ortiqcha vazn bilan bog‘liq. Davolashda dieta nazorati, jismoniy faollik, shifokor ko‘rsatmasiga binoan insulin yoki dorilar qabul qilish yo‘llari qo‘llaniladi. Shuningdek, homiladorlik diabeti bilan og‘rigan ayollarga homila va o‘z sog‘lig‘ini muntazam kuzatib borish, parhezga rioya qilish va stressdan saqlanish tavsiya etiladi.