IMKONIYATI CHEKLANGAN (NOGIRON) INSONLAR UCHUN YENGIL AVTOMOBILLARNI LOYIHALASH - Qayumov Bahromjon; Oʻsarboyev Turgʻunali (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada imkoniyati cheklangan (nogiron) insonlar ehtiyojlarini hisobga olgan holda yengil avtomobillarni loyihalash masalalari yoritilgan. Avtomobillarning ergonomikasi, boshqaruv tizimlari va ichki dizaynini moslashtirish bo‘yicha zamonaviy texnologiyalar tahlil qilinadi. Shuningdek, turli mamlakatlarda qo‘llanilayotgan universal dizayn yondashuvlari va maxsus transport vositalarini ishlab chiqish bo‘yicha ilg’or tajribalar ko‘rib chiqiladi. Maqolada imkoniyati cheklangan shaxslarning harakatlanish erkinligini ta’minlash hamda ularning ijtimoiy faolligini oshirishga xizmat qiluvchi texnik va konstruktorlik yechimlari bo‘yicha tavsiyalar ham berilgan.