BOSHLANGʻICH SINF OʻQUVCHILARIDA SAVODXONLIK DARAJASINI BAHOLASH METODLARI - Toʻraqulova Nilufar Mamarayim qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Mazkur maqolada boshlangʻich sinf oʻquvchilarining savodxonlik darajasini baholash metodlari o‘rganiladi. Savodxonlikni faqat o‘qish va yozish emas, balki tushunish va fikrni ifoda etish jarayoni sifatida talqin qilgan holda, turli yondashuvlarning samaradorligi solishtirilgan. Tadqiqot davomida test, portfel, interaktiv topshiriqlar va kuzatuv asosidagi metodlar qo‘llanilib, uch maktabda eksperimental tadqiqot o‘tkazildi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, an’anaviy testlarga qaraganda interaktiv baholash usullari o‘quvchilarning ijodiy fikrlashini, mustaqil o‘rganish qobiliyatini va matn bilan ishlash malakasini ancha samarali rivojlantiradi. Tadqiqotda kompleks yondashuv asosida baholashning afzalliklari tahlil qilinadi va ta’lim jarayoniga tatbiq qilish bo‘yicha maslahatlar beriladi.