HOZIRGI O’ZBEK ADABIY TILIDA SO’Z SHAKLLARI ORFOEPIYASI - Sobirova Dilnoza (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada hozirgi o‘zbek adabiy tilida so‘zlarning talaffuzi, ya’ni orfoepiyasi haqida fikr yuritiladi. Tilshunoslikning muhim sohalaridan biri bo‘lgan orfoepiya adabiy tilning og‘zaki shaklida so‘zlarni qanday to‘g‘ri aytish kerakligini belgilaydi. Maqolada kundalik hayotda va ommaviy axborot vositalarida uchraydigan talaffuz xatolari, ularning sabablari va adabiy til me’yorlariga qanday zid kelishi muhokama qilinadi. Shuningdek, to‘g‘ri talaffuzning o‘zbek tilining madaniyati va estetik go‘zalligini saqlashdagi o‘rni ham yoritiladi. Orfoepik me’yorlarga amal qilish — bu nafaqat chiroyli so‘zlash, balki tilga hurmat bilan munosabatda bo‘lishdir.