PROFILAKTIKA INSPEKTORLARINING XAVFLI GURUHDAGI SHAXSLAR BILAN ISHLASH FAOLIYATI MAVZUSIDA - Xaitov Feruz Zafar og’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu annotatsiyada profilaktika inspektorlarining xavfli guruhdagi shaxslar bilan ishlashdagi roli va ahamiyati tahlil qilinadi. Xavfli guruhlar odatda jinoyatchilikka moyil, ijtimoiy muammolar bilan yuzlashayotgan yoki huquqni buzish xavfi yuqori bo‘lgan shaxslar toifasini tashkil etadi. Ushbu guruhlar bilan samarali ishlash, jinoyatchilikning oldini olish, jamoat xavfsizligini ta’minlash va ijtimoiy barqarorlikni saqlash uchun muhim ahamiyatga ega. Profilaktika inspektorlari o‘z faoliyatida nafaqat qonunbuzarliklarning oldini olish, balki shaxslarni reabilitatsiya qilish, ularga ijtimoiy va huquqiy yordam ko‘rsatish, shuningdek, ijtimoiy muhitda o‘zgarishlarni qo‘llab-quvvatlashni maqsad qiladi. Xavfli guruhdagi shaxslar bilan ishlashda inspektorlar o‘zining psixologik, huquqiy va ijtimoiy ko‘nikmalarini samarali qo‘llab, turli dasturlar va tadbirlar orqali ularga motivatsiya berish, o‘zgarishga undash va jamoat tartibini tiklashda muhim rol o‘ynaydi. Shu bilan birga, profilaktika inspektorlarining faoliyati faqat huquqiy normativlarga asoslanib qolmay, balki individual yondashuv, murakkab psixologik holatlarni inobatga olishni talab qiladi. Profilaktika inspektorining xavfli guruhdagi shaxslar bilan ishlash faoliyati muhim va murakkab vazifalardan biridir. Ushbu faoliyatning asosiy maqsadi jamoat xavfsizligini ta’minlash, jinoyatchilikni oldini olish va insonlarning hayoti va sog’lig’ini muhofaza qilishdir.