PROFILAKTIKA INSPEKTORINING UYUSHMAGAN YOSHLAR O’RTASIDA HUQUQBUZARLIKLAR PROFILAKTIKA FAOLIYATINING ASOSIY YO’NALISHLARINI TAKOMILLASHTIRISH - Sheraliyev Asilbek Nosirjon o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqola, profilaktik inspektorlarning uyushmagan yoshlar o’rtasida huquqbuzarliklar profilaktikasi faoliyatini takomillashtirishning asosiy yo’nalishlarini tahlil qiladi. Maqolada, ayniqsa, huquqbuzarliklarning oldini olish va ularni kamaytirish bo’yicha samarali strategiyalarni ishlab chiqish masalalari yoritilgan. Profilaktik inspektorlarning roli va ularning yoshlar bilan ishlash usullari ko’rib chiqiladi, shuningdek, yoshlarni huquqbuzarliklarga yo’l qo’ymaslikka undash uchun zarur bo’lgan pedagogik va psixologik yondashuvlar tahlil qilinadi. Maqolada, yoshlar o‘rtasida huquqbuzarliklar profilaktikasi tushunchalari, yo‘nalishlari, maqsad va vazifalari, uyushmagan yoshlar o‘rtasida huquqbuzarliklar profilaktikasi faoliyatining asosiy yo‘nalishlarining kriminologik tavsifi, ushbu faoliyatninig jamiyat hayotidagi ahamiyati, uyushmagan yoshlar o‘rtasida huquqbuzarliklar profilaktikasiga oid normativ-huquqiy normalar taxlili va ularni qo‘llash amaliyoti, uyushmagan yoshlar o‘rtasida huquqbuzarliklar profilaktikasining asosiy yo‘nalishlari oid jahon tajribasi va uni milliy qonunchiligimizga qabul qilish, ushbu sohada olib borilayotgan islohotlar.o’rganiladi. Maqola, yoshlar o’rtasida huquqbuzarliklarning oldini olishda profilaktik inspektorlar va ijtimoiy tashkilotlarning hamkorligi, shuningdek, davlat va jamiyatning huquqbuzarliklarni kamaytirish borasidagi mas’uliyatini kuchaytirish kerakligini alohida ta’kidlaydi.