PROFILAKTIKA INSPEKTORLARINING O’QUV TARBIYA MUASSASALARIDAN QAYTGAN SHAXSLAR BILAN ISHLASH FAOLIYATIGA DOIR OLIB BORILAYOTGAN ISLOHOTLAR VA XORIJIY TAJRIBALAR - Abdumannapov Anvar Umar o'g'li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Maqolada profilaktika inspektorlarining o‘quv tarbiya muassasalaridan qaytgan shaxslar bilan olib boradigan ishlari, shu jumladan, ularning ijtimoiy moslashuvi, qayta tiklanishi va reabilitatsiyasi masalalari atroflicha ko‘rib chiqilgan. Ushbu tahlilning maqsadi O‘zbekistondagi jamiyatni jinoiy xulq-atvordan himoya qilishda profilaktika inspektorlarining o‘rni va ularning o‘quv tarbiya muassasalaridan chiqqan shaxslar bilan ishlashdagi roli haqida ma’lumot berishdir. Maqolada, shuningdek, joriy islohotlar va reformalarning tahlili, mahalliy tizimning kamchiliklari, hamda bu jarayonda xorijiy tajribalar va ularning O‘zbekiston sharoitida qo‘llanilishi haqida so‘z yuritiladi. O‘zbekiston Respublikasida huquqni muhofaza qilish organlari, xususan, profilaktika inspektorlari, yoshlar va ayollarni qayta jamiyatga moslashtirish, o‘quv tarbiya muassasalaridan chiqqan shaxslarni ijtimoiy moslashuvini ta’minlashda muhim rol o‘ynaydi. O‘quv tarbiya muassasalaridan chiqqan shaxslar, odatda, jamiyatdan ajralib qolgan va ma’lum ijtimoiy moslashuv qiyinchiliklariga duch kelgan shaxslar bo‘lib, ularning qayta jamiyatga moslashuvi nafaqat o‘zlari, balki butun jamiyat uchun ham muhim ahamiyatga ega. Shu bois, profilaktika inspektorlarining bu jarayondagi o‘rni alohida e’tiborga loyiqdir. Maqolada xorijiy tajribalar, xususan, Rossiya, Germaniya, va AQShdagi profilaktika inspektorlarining o‘quv tarbiya muassasalaridan chiqqan shaxslar bilan ishlashdagi tajribalari tahlil qilinadi. Ushbu mamlakatlar misolida profilaktika inspektorlarining rolini yaxshilashga doir amalga oshirilgan islohotlar, ma’lumotlar almashish tizimlari, reabilitatsiya va ijtimoiy reabilitatsiya dasturlarining samaradorligi o‘rganiladi. Xorij tajribalarining O‘zbekiston tizimiga moslashtirilishi, shu bilan birga, mahalliy sharoitdagi mavjud muammolarni yengish uchun samarali chora-tadbirlar ishlab chiqish zarurligi ta’kidlanadi. Maqolada shuningdek, o‘quv tarbiya muassasalaridan chiqqan shaxslarni ijtimoiy reabilitatsiya qilish jarayonida yuzaga keladigan muammolar, profilaktika inspektorlarining bu muammolarni bartaraf etishdagi metod va uslublari ko‘rib chiqiladi. Mahalliy tizimdagi kamchiliklar, masalan, profilaktika inspektorlarining ish haqi, malakasini oshirishga oid masalalar, jamoatchilik bilan ishlashdagi qiyinchiliklar hamda normativ-huquqiy baza bilan bog‘liq muammolar tahlil qilinadi.