“JINOYAT HUQUQIDA O‘ZGALAR MULKINI TALON-TOROJ QILISH BILAN BOG‘LIQ JINOYATLAR SHAKLLARINING BAHOLANUVCHI MEZONLARI YURIDIK TАHLILI: TАLОN-TАRОJ QILISH JINОYАTLАRINING ОBYЕKTIV TОMОN BЕLGILАRI - Sharipov Normurod Raim o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasi Jinoyat kodeksining 164–169-moddalarida nazarda tutilgan o‘zgalar mol-mulkini talon-toroj qilish bilan bog‘liq jinoyatlar tahlil qilinadi. Talon-toroj tushunchasining nazariy asoslari, uning turlari – bosqinchilik, tovlamachilik, talonchilik, o‘zlashtirish yoki rastrata qilish, firibgarlik va o‘g‘irlik – har birining obyektiv tomon belgilari yoritib berilgan. Shuningdek, mulk egasi yoki boshqa shaxsga nisbatan qo‘llanilgan zo‘rlik, aldash va tahdid elementlari jinoyat tarkibini shakllantirishdagi o‘rni izohlangan. Jinoyat kodeksi normalari va yuridik adabiyotlar asosida jinoyat tarkibining aniqlanishida amaliy va nazariy jihatlar yoritilgan.